16 Haziran 2012 Cumartesi

Fındıklı Çikolatalı Pasta


Bu sene babalar gününde yurt dışına gitmek zorunda olduğum için, erken kutlayalım dedik. Ama erken olması klasiğin dışına çıkmamızı gerektirmiyor. Geçen sene babalar gününde babama bir pasta yapmıştım, daha doğrusu yapamamıştım. Yapamayacağımı düşündüğüm, bekleme isteyen kısımları atlamıştım aceleci bir şekilde. Peki kötü mü oldu? Yo, babalar kızları ne yapsa beğenir olayı da değil, güzeldi gerçekten. Babam doğum gününde aynı pastadan tekrar istemişti, ben de öyle güzel olduğuna inanarak atladığım kısımları tekrar atlayıp öyle yapmıştım. Bu sene babalar gününde atlamadan deneyeyim dedim. Bizim için bir "Babalar Günü Klasiği"ne dönüştü gibi bir şey. Gerçi yine tam anlamıyla yaptım sayılmaz, tart hamuru bir gün dolapta beklemeli yazıyor, üzerinden bir sene geçince unuttum haliyle. Sadece 1 saat bekletebildim. Kötü mü oldu? Kesinlikle hayır.

Çikolatanın portakal tadıyla birleşmesini kim sevmez? Öyle bir insan tatlıdan nefret ediyor olmalı bana göre. Bir de fındık eklersek, sizin de ağzınız sulanmadı mı? İşte bütün bunların hepsi bir araya gelince, kekimsi, tartımsı, çikolata tutkunlarına has bir tatlı haline geliyor.

Ayrıca tarifte hoşuma gitmeyen bazı şeyler var, her denememde onları biraz biraz değiştirdim, daha güzel oldu diye düşünüyorum. Mesela hem altına portakal reçeli koyun, hem de üzerine portakal likörü sürün demiş. Portakalla çikolata yakışıyor dedim de, bu kadarı boğuyor. Ben üzerine Limoncello sürdüm. Onun dışında 180 derecede 40 dakika diyor, tatlınızı kömür halinde sevmiyorsanız 20 dakika yeterli olacaktır.



Bunlar, "portakal kabuğu şekerlemesi". 
Bilgisayar başında bir şeyler yaparken oturup artanları yerken buldum geçen gün kendimi. Pek bir tadı yok aslında, bir tuzlu-tatlı doğrusu üzerinde bir yer seçmem gerekirse tatlıya daha yakın. Şekerle karıştırılıp kurutuluyorlar çünkü, normalde portakal kabuğu acı bir şeydir biliyorsunuz. 
Ben sadece süsleme için kullandım, tercihen parçalayıp keke de atabilirsiniz, ama pek tavsiye etmem. 
Hem kekin yoğunluğunu, hem de sahip olduğu çikolata tadını değiştirecektir.
Zaten pek de pişmeye uygun değiller, kurutulmuşlar çünkü.
Ama yanında rahatça servis edebilirsiniz. Evde atıştırılacak bir şeyler ararsanız da paketi açıp şekerleme niyetine yiyebilirsiniz elbet.









Malzemeler:
Tart Hamuru:
  • 120 gr tereyağı
  • 2 gr ince tuz
  • 55 gr pudra şekeri
  • 60 gr tant pour tant (30gr badem unu ve 30 gr pudra şekeri)
  • 45 gr yumurta
  • 55 gr un
  • 150 gr un
  • 20 gr pudra şekeri
İç Hamur:
  • 120 gr yumurta sarısı
  • 120 gr toz şeker (60-60 ayrılmış)
  • 30 gr bal
  • 180 gr yumurta akı
  • 300 gr kavrulmuş fındık
  • 50 gr acı toz kakao
  • 150 gr toz kakao
  • 6 gr kabartma tozu
  • 120 gr eritilmiş tereyağı
  • 150 gr eritilmiş bitter çikolata
  • 60 gr eritilmiş çikolata
  • Portakal reçeli
Üstü İçin (tercihen):
  • Portakal kabuğu şekerlemesi
  • Limoncello (sürmek için)

*Evde mutfak tartısı olmayanlar için:
  • 120 gr yumurta sarısı yaklaşık 6 orta boy yumurta sarısına tekabül etmektedir.
  • 180 gr yumurta akı yaklaşık 6 yumurta akına tekabül etmektedir.
  • 1 su bardağı un 140 gr gelmektedir.
  • Bir su bardağı şeker 200 gr gelmektedir.
  • Bir su bardağı kakao 105 gr gelmektedir.
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri 10 gr gelmektedir.
  • 1+1/2 çay kaşığı kabartma tozu 6 gr gelmektedir.
  • 1/4 çay kaşığı tuz 2 gr gelmektedir.
  • 1/2 su bardağı tereyağı 115 gr gelmektedir.
  • 1/4 su bardağı toz badem 25 gr gelmektedir
Tart hamuruyla başlayın, önce tuzla tereyağını yumuşatın, çırparak kremamsı bir kıvama getirin. Ardından teker teker, ve her birini eklediğinizde iyice yedirdiğinizden emin olarak pudra şekerini, tant pour tant'ı (badem unuyla pudra şekerini robotta birkaç saniyeliğine karıştırsanız yeterli olacaktır), yumurtaları ve 55 gr unu ekleyin. Hamur kıvama gelince, 150 gr unla beraber elediğiniz 20 gr pudra şekerini ekleyin. Hafif cıvık bir kıvamı olmalı, elinize yapışması normal, yapıştığını fark ettiğinizde un eklemeyin. Ama cıvık cıvık da olmamalı, ne kurabiye hamuru kadar sert ne de kek hamuru kadar yumuşak olmalı, ikisinin arasında bir yerde. Streç filme sarıp buz dolabında hafif sertleşene kadar, iç hamur hazır olana kadar bekletmeniz yeterli olacaktır.

Hamura geçelim. Yumurta beyazlarını 60 gr şekerle kar kıvamına getirin, bir kenara koyun. Başka bir kabın içinde kalan şekerle yumurta sarılarını çırpın. Sarıları çırptıktan sonra tekrar beyazları alın, kabarıklığı biraz azalmış olacaktır, bir iki dakika daha çırpıp sarıların içine ekleyin. Robotta parçaladığınız fındıkları ekleyin, her yerine dağıldığından emin olun. Kakaoyu ve kabartma tozunu ekleyin, içinde küçük parçacıklardan kalmamalı, dikkatle bakın. Hamurunuz şimdi katı, kuru ve sert olmalı. Spatulayla hamurun ortasında bir boşluk yaratın, erittiğiniz tereyağını ekleyin. Kenarlardan alıp ortalara doğru yedirin. Ardından erimiş çikolatayı ekleyin, üzerine dökebilirsiniz direk. Hamurun homojen bir hal aldığından emin olduğunzda, bir  kenara bırakıp dolaba koyduğunuz tart hamurunu çıkartın.

Hafif sertleşmiş olan hamurla çok temas etmemeye çalışın. Genişçe bir yağlı kağıt parçasını tezgahın üzerine, hamuru da onun üzerine koyun. Amacımız az temas etmek ya, merdaneyle bastırmak yerine ilk başta birkaç kere üzerine sertçe vurun, yapışmasın diye azıcık un sürün ve açmaya başlayın. (3-4 mm kalınlığında) Yağladığınız kek kalıbını saracak boyuta geldiğinde, kalıbı ters çevirip hamurun üzerine koyun. Dört parmağınızla kağıttan tutarken baş parmağınızla kalıbı destekleyerek ters çevirin. Dağılırsa ve parçalanırsa kesinlikle hamuru toparlayıp tekrar açmaya kalkmayın. Parmaklarınızla hamurun yetmediği yerlere paylaştırmaya çalışın. Her yere eşit dağıldığından emin olun. Hamurun düzgün kabarmasını ve iyice pişmesini sağlamak için çatalla birkaç (neredeyse her yerine) delik açın.

5-10 dk. boyunca buzdolabında beklettikten sonra, spatulayla hamuru kalıba koyun, kek hamurunu döker gibi boşaltmayın, sert olmalı zaten. Hamuru hafifçe kenarlarda boşluk kalmayacak şekilde ittirebilirsiniz. 

Ardından 180 derecede ısınmış fırına yerleştirin. 20-25 dakika yeterli olacaktır. Tartın kenarları kızarmışsa ve hamurun ortasına bir kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa, pişmiştir.



Umarım siz de seversiniz, afiyet olsun :)

























Hiç yorum yok: